Logo Logo

Europas cykelelit intar Huskvarna

Svenska landslaget i EM i mountainbike

Det har varit flera år av planerande, längtande och väntande. Nu är EM äntligen igång och det verkligen kokar av cykelglädje. De fyra föreningarna IKHP, Jönköpings CK, IF Hallby och La Lepre Stancas samarbete med kommun, Destination Jönköping AB, näringsliv och Svenska Cykelförbundet visar att tillsammans är allt möjligt.

-Att vara värd för EM är viktigt för Jönköpings kommun eftersom det bidrar till en högre sysselsättning tack vare ökade intäkter till olika delar av näringslivet. Det skapas förutsättningar tack vare en tävlingsverksamhet som tar till vara på det stora intresset för cykling som är en av de snabbast växande fritidsaktiviteterna, säger Carl-Gustav Tollén eventansvarig Destination Jönköping.

Erik Abrahamsson, representant för de fyra cykelklubbarna och projektledare för EM är mycket nöjd med arbetet som gjorts kring EM. Erik vill lyfta alla de som har jobbat ideellt kring EM och även samarrangör Destination Jönköping.
– Nu när solen skiner är det många som kommer och vill vara med men Destination Jönköping var med även när det regnade, säger Erik och riktar ett stort tack till Destination Jönköping och alla ideella krafter.

Ylwa Bremer, kommunikatör och marknadskoordinator på Svenska Cykelförbundet är mycket imponerade av samarbetet i Jönköping. – Destination Jönköping och föreningarna är mycket duktiga på kommunikation och det är fantastiskt att se samarbetet dem mellan, säger Ylwa.

Jönköping är väl representerat på elitnivå med cyklister. Det handlar om Alexandra Engen, Axel Höglund, Carl Jarnhagen och Martin Setterberg. Dessutom har förbundskapten Anders Ljungberg Jönköping som sin fasta punkt i tillvaron, så det finns många anledningar till att cykelintresset är stort just här. Några frågor till Alexandra Engen och förbundskapten Anders Ljungberg.

Alexandra Engen, cyklist i svenska landslaget och från Jönköping

Hur känns det att åka på hemmaplan?
-Fantastiskt! Jag är förväntansfull och glad att få  åka på farstukvisten.

Vilket smultronställe rekommenderar du besökare?
-Att fika på Johans Café på väster och att gå en strandpromenad längs med Vätterstranden är härligt! Ett annat tips är att den magnifika utsikten vid IKHP stugan där man även kan förena nytta med nöje.

Vart ska i Jönköpings kommun rekommenderar du att cykla om man är relativt nybörjare?
-Åh, det finns så många bra ställen om man bara beger sig utanför city, säger Alexandra. Några guldkorn är Vidablick i Bankeryd, Tabergsdalen, Hovslätt, Ebbarp, Hallby, Vattenparken för att nämna några.

Anders Ljungbladh, Landslagstränare för svenska landslaget och från Jönköping

Vad tycker du om banan?
-Banan är super. Den har en bra flow, är fysiskt krävande, en av de tuffaste banorna internationellt och den är utmanande utför men inte i idiotpassager.

Vad har du förväntningar?
-Vädret är helt otroligt så jag hoppas att många väljer att komma till EM och att det blir en folkfest. Jag hoppas även EM smittar av sig runt om i hela Sverige och att fler vill börja cykla.

Medaljchans?
Jenny Rissveds har chans för medalj. Om allt klaffar kan Sverige även ta en medalj i staffet.