Logo Logo

IRONMAN 70.3 JÖNKÖPING – en succé!

Jönköping (7 juli). IRONMAN 70.3 Jönköping European Triclub Championship 2019 var ett livfullt lopp, med växlande väder och en ständigt skiftande sammansättning atleter i frontledet. Loppet var händelserikt från start till mål. Dagen inleddes i ett 13 grader kallt, regnigt Jönköping, men så fort atleterna hade kommit ut på cykelbanan skingrades molnen och solen började skina. Atleterna fick se det bästa av cykelbanan som rankades på fjärde plats för Overall Bike Experience av Athletes Choice Awards 2018.

De professionella damerna

På startlistan för professionella damer stod två av Sveriges främsta tävlingsatleter – 2018 års vinnare av IRONMAN 70.3 Jönköping, Lisa Norden, och Jönköpingsbon Åsa Lundström. Åsa Lundström, som just hade återhämtat sig från en skada, meddelade att hon siktade på pallplats och att hon inte kunde önska sig en bättre plan att göra sin comeback på än hemma.

Lisa Norden var dock överlägsen på såväl simbanan som cykelbanan. Den jagande gruppen – med Pernille Jensen, Åsa Lundström, Claire Hann och Renee Kiley – pushade varandra men lyckades inte komma ifatt Lisa Norden. Lisa Norden visade att det kuperade, svenska landskapet var hennes spelplan.

Längs med löparbanan stod många åskådare. I loppet deltog 73 procent svenska atleter, som fann stort stöd i den mestadels svenska publiken och i alla Jönköpingsbor.

Efter 10,8 kilometer sprang Pernille Jensen och Claire Hann jämnsides, +2:41 bakom en stark Lisa Norden. Men så i upploppet flög Claire Hann plötsligt fram, påhejad av den peppade publiken och laddade atmosfären. Ledningen förändrades och kampen om damernas pallplatser gick in i sitt slutskede. I de sista, avgörande metrarna sprang Claire Hann från Storbritannien om Lisa Norden och hon blev damernas vinnare av 2019 års IRONMAN 70.3 Jönköping!

”Det var en så vacker cykelbana, verkligen betagande. Och vi fick så mycket stöttning längs med löpbanan. Det här är första gången jag vinner IRONMAN 70.3 och publiken och all support har gjort den här dagen så speciell att jag inte kan sluta le”, säger Claire Hann, vinnare av Pro Woman IRONMAN 70.3 Jönköping 2019.

De professionella herrarna

Det slog gnistor om herrarnas lopp, där frontledet var i konstant förändring. De fem första herrarna som lämnade simbanan var Alexander Berggren, Patrik Nilsson, Sigurdur Ragnasson, Mathias Petersen och Oskar Djärv. 26,8 kilometer ute på cykelbanan förändrades plötsligt sammansättningen. Svenska Robert Kallin tog ledningen, tätt följd av Patrik Nilsson, Mathias Petersen, Elliot Smales och Rasmus Svenningson. Patrik Nilsson gick ut starkt och tävlade som förväntat för att vinna. Han siktade på att stänga igen glappet till Kallin – men vägen var fortfarande hal från morgonregnet och när Nilsson hade passerat 64 kilometer crashade han. Han blev förvisso inte särskilt försenad, utan kom in på andra plats i andra växlingen ändå.

Loppet var ett tätt race mellan de fem första herrarna. Efter 10 kilometers löpning ledde Nilsson och Allin låg +0:04, Smales +0:28, Petersen +0:28 och Svenningson +0:41. Nilsson repade sig från crashen och tog ledningen, men Elliot Smales var konstant inom räckhåll. Smales hade ett mål och han gick upp i ledning under de sista kilometrarna. Han lyckades till slut springa om Nilsson och vann med 30 sekunder.