Logo Logo

Jönköping är årets jazzkommun 2016

jazz

Riksförbundet Svensk Jazz har utsett Jönköpings kommun och Jönköpings jazzklubb till Årets jazzkommun 2016. Utdelningen av priset kommer att ske den 14:e maj vid ”Jazzriksdagen”, Riksförbundets årsstämma som äger rum i Jönköping den 13:e till 15:e maj.

-Det är fantastiskt att Jönköpings jazzklubb firar 10 år i år och att Jönköping får utmärkelsen ”Årets jazzkommun” samtidigt som Jazzriksdagen äger rum i Jönköping, säger Hans Träff ordförande i Jönköpings jazzklubb. Det är den finaste utmärkelsen man kan få, ett erkännande, säger Hans Träff.

-Roligt att ett stort kulturevenemang äger rum i Jönköping, säger Calle Tollén, ansvarig för event på Destination Jönköping. Destination Jönköping, Jönköpings Jazzklubb och Jönköpings kommun har arbetat för att eventet ska vara i Jönköping.

Jönköpings Jazzklubb
Idag finns det ca 100 jazzklubbar i Sverige. Anledningen till att jazzklubben startade var att det inte fanns något ställe där man kunde lyssna på jazz. – Det skulle bara finnas ett ställe här i Jönköping säger Träff och så startades Jönköpings Jazzklubb. Jazzklubben har ett gott renommé i Sverige men även Danmark. Vi arbetar aktivt för att få bra jazz till stan berättar Hans.

Ungdomsverksamhet och jämställdhet
Jönköpings jazzklubb har ca 150 medlemmar i nuläget med mål att bli 200 medlemmar. Jazzklubben jobbar aktivt för att sprida jazzmusiken till unga. Det gör man bland annat genom att låta ungdomar vara förband på alla konserter som jazzklubben arrangerar, berättar Hans. Syftet är att ge dem en möjlighet att stå på en riktig scen och att det kan ge yrkesmöjligheter i framtiden. Ungdomar får ett reducerat pris på konserterna och man planerar att arrangera träningsläger för unga, nämner Hans. Klubben arbetar även mycket med jämställdhet där man vill att kvinnor och män ska stå för hälften spelningarna.

Jubileumskonsert
I samband med Jubileet erbjuder jazzklubben en storslagen jubileumskonsert med tre av landets främsta jazzartister; Rigmor Gustafsson, Peter Asplund och Vivian Buczek tillsammans med både Jönköpings Storband och Habo Big Band. Konserten hålls samma helg som Jazzklubben är värd för Jazzriksdagen, då hela Jazzsverige samlas i Jönköping.

Motiveringen till årets jazzkommun
Motiveringen från styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz lyder bland annat:

*Jazzklubben har lagt ned stor möda och etablerat en mycket professionell verksamhet och Jönköpingsborna kan nu ta del av det bästa landet har att erbjuda när det gäller jazz.

*Riksförbundet Svensk Jazz valde Jönköping som värd för årets Jazz Riksdag efter att mött ett stort engagemang i hela kommunen och där man också tagit tillfället att gå samman och satsa på ung jazz

* Svensk Jazz vill genom denna utmärkelse uppmuntra föreningen och kommunen att fortsätta sitt goda samarbete för att tillgängliggöra jazzen för kommunens jazznördar – men också sprida den till fler.