Logo Logo

”En dag ska ingen dö av en hjärtattack”

Sangeetha Iyer från Indien besökte EuroHeartCare

Med fem års universitetsstudier och ett deltidsarbete som doktors farmacevt i bagaget tog sig Sangeetha Iyer till EuroHeartCare. Endast 23 år gammal visade hon upp sin forskning inom kardiologi för världseliten inom hjärtforskning.
–Jönköping är jättefint och fyllt av liv, det är litet och stort på samma gång, jag har verkligen förälskat mig i staden!

För andra gången besökte Sangeetha Iyer EuroHeartCare som denna gång anordnades i Jönköping på Spira. Tre dagar fyllda med hjärtforskning från olika delar av världen.

– Det är en jättestor möjlighet för mig att vara här. Jag kom hit för att ta del av andra människors forskning som jag kan ta med mig till Indien. Det är även en möjlighet för mig att skapa nya internationella kontakter och samarbeta med en bredd av människor från olika bakgrunder och med expertis inom kardiologi, säger Sangeetha Iyer.

Målet med hennes egen forskning är att förhindra hjärtsjukdomar innan dem bryter ut. Hennes avhandling heter ”Assessing the gender differences in management of atrial fibrillation”.

– Hittills har jag fått bra feedback på det som jag har gjort. Jag vill att patienter ska få hjälp i ett tidigare stadie. Mitt mål är att få en bättre framtid för människor som kan drabbas och få världen att sammankopplas inom detta, kunna dela med sig av mer forskning och erfarenheter. Det borde vara det ultimata målet, att vi alla kan förbättras tillsammans.

– Jag älskar EuroHeartCare eftersom det är en plats där alla med expertis inom kardiologi kan samlas, från multikulturella länder, med olika bakgrunder. Det är människor som är kardiologer, sjuksköterskor, farmacevter, fysioterapeuter och mycket mer. Man får se det från flera perspektiv, vilket kan ge större chans till utveckling.

”Kvinnor ska kunna uppnå sina drömmar”

Hittills har Sangeetha studerat på universitet i fem år och har sitt sjätte kvar. Efter sin examen planerar hon att göra sin PhD i Europa, kanske i Sverige. Hennes motivation genom studierna och arbetet har alltid varit hennes bror.

– Min bror har under den här tiden varit en stor drivkraft för mig. Han motiverar mig alltid att sikta högt och bli så högutbildad som jag kan. Jag tycker att kvinnor ska vara självständiga och högre utbildning visar på självständighet. Jag kommer från en väldigt liten stad där jag har mött många motgångar som kvinna. I vårt samhälle gifter sig kvinnor vid en väldigt ung ålder, de tvingas att leva för sin man, hans familj och barn. Kvinnor har därefter ingen möjlighet att sträva efter sina egna mål och drömmar. Detta kommer så småningom att förändras. Idag hjälper föräldrarna sina döttrar till att börja studera och eftersträva sina drömmar mycket mer än tidigare och jag har själv haft turen att ha mycket stöttande föräldrar. Någon gång i framtiden vill jag starta en rörelse för att stötta och förse kvinnor med vad de behöver för att kunna lyckas uppnå det som de önskar.

Glädjefylld föreläsning

Under torsdagen var Sangeetha med på en workshop om hur man bland annat publicerar sin forskning.

– Det var en väldigt informativ föreläsning som jag kommer ha mycket bra användning för i framtiden. Det var också en väldigt unik kväll! Mot slutet spelades musik och alla började dansa och släppa loss, det var fantastiskt! Det är inte är så vanligt att se det i sådana här sammanhang.

I tre dagar fick Sangeetha delta i föreläsningar, workshops och berätta om sin egen forskning.

– Kongressen har hittills varit jättebra. Det är väldigt välorganiserat och man märker att det har lagts ner tid på att göra kongressen så bra som möjligt. Innan jag kom hit sökte jag upp information om staden och såg att den var ganska liten. Men människor här verkar ha bra liv och må väldigt bra. Det är en vacker stad och allt är så grönt!

I slutet av kongressen vann Sangeetha Iyer priset för ‘Top Scored poster’ för hennes egen forskning.

– Jag vill verkligen tacka EuroHeartCare för att ha satt ihop denna fantastiska kongress och tacka Destination Jönköping som har gett mig chansen att komma hit och har trott på mig och min forskning! Så länge organisationer som dessa fortsätter att undersöka och utveckla forskningen tror jag att vi kan få många unga forskare med banbrytande idéer.

Du kan nå Sangeetha Iyer på denna mail: sangeethaiyer15@gmail.com

Read the article in english here!