Logo Logo

Världsutställning om gladiatorer

Med start den 21 april kan du ta del av den spännande och världsunika utställningen Gladiatorer – Colosseums Hjältar som tar dig tillbaka till romarrikets glansdagar. Få en inblick i gladiatorernas livsberättelser och förundras över en tid då romarriket var som mäktigast.

Utställningen, som är producerad i samarbete med Colosseum och ett flertal museer i Italien, har visats runt om i världen och har setts av över en halv miljon människor hittills och nu kommer den för första gången till Sverige.

–Det är en unik möjlighet att uppleva och utforska en av världshistoriens mest kända kapitel. Här kommer fakta och människors livsöden att vävas samman i en spännande utställning. Perfekt som en dagsutflykt med familj och vänner, säger projektledaren för utställningen, André Petzold.

En värld av gladiatorer

Ett fokus i utställningen är människorna bakom gladiator-rustningen – hur de levde, vilka de var och själva fenomenet gladiatorspelen. Du kommer få svar på frågor om var de bodde, hur kamperna gick till och vad som drev dem till att kämpa. Det fanns många typer av gladiatorer, varav de viktigaste skildras ingående i utställningen, till exempel gladiatorer som endast kämpade mot djur, gladiatorer som tillfångatog sina motståndare i ett nät och gladiatorer med enorm rustning.

Gladiatorn Verus

Verus är en historisk gladiator som kämpade i en berömd duell mot gladiatorn Priscus. Genom hela utställningen får besökaren följa Verus i form av citat och filmer. Han växte upp som romersk slav men blev som 13-åring rekryterad som gladiator i Rom och fick kämpa i arenan. Vad som faktiskt hände i duellen mot Priscus får du se i utställningen.

Gripande och lärande

Utställningen uppfyller höga kvalitativa krav på koncept, föremål, pedagogisk presentation och riktar sig till vuxna likaså som till barn med varsina upptäcktsresor.

–Den här utställningen lyckas mycket väl med att kombinera kunskapsförmedling och underhållning för alla åldrar. Den kunskapstörstiga får tillgång till alla detaljer från striderna, Colosseums arkitektur och spelens roll i det antika samhället samtidigt som det öppnar upp en spännande värld av gamla kulturer och berättelser för barnen, säger André Petzold.

I anslutning till utställningen finns både shop, café och möjlighet för pyssel för de lite yngre besökarna.

Utställningen kommer att vara öppen kl. 10.00-19.00, måndag – söndag från 21 april till 12 augusti.

Huvudsponsorer för utställningen är Asecs, Länsförsäkringar och ATEA.

Biljetter och mer info gladiatorer.se 

Kontakt: 

André Petzold, projektledare
andre.petzold@destinationjonkoping.se 073-0393441

Pressmaterial för Gladiatorer – Colosseums hjältar.