Evenemangseffekterna av EM i Mountainbike 2016
Jönköping har länge arbetat mot att bli en tydlig cykeldestination, såväl inom evenemang som inom turism. När man har visioner som dessa är det viktigt att man arbetar med evenemangseffekter, så kallat legacy. Genom att arbeta med legacy skapar du ett evenemang som blir en angelägenhet för många och lämnar bestående avtryck.
När Destination Jönköping var med och arrangerade EM i Mountainbike 2016 hoppades vi att evenemanget skulle ge visionen kring cykel en rejäl skjuts framåt, vilket det också gjorde. Evenemanget välkomnade 400 deltagare och 20 000 åskådare från 27 olika länder.
Under själva evenemanget fanns ett stort fokus på evenemangseffeker, specifikt naturkapital och vilka lösningar det fanns för att minimera påverkan på naturen så att det inte gav en negativ effekt. En sak som gjordes var att avgränsa området dit åskådare fick tillträde. I efterhand gjordes kontroller och mätningar för att se hur naturen hade påverkats. Redan efter ett år var naturen helt återställt. En positiv effekt som evenemanget förde med sig är att näringslivet i Jönköping fått upp ögonen för evenemang på ett annat sätt, de är t.ex. med och bidrar till att bygga nya banor. Men den kanske viktigaste effekten är den ökade tillgängligheten, både att cykelklubbarna då fått fler mountainbikebanor, men även att dessa banor även används av kommuninvånare.
Läs mer om evenemangslegacy och de olika kapital som ingår i modellen här!