Radarpar öppnar café i historisk byggnad
- 25 Maj 2023
Imorgon, den 26 maj, öppnar Miléva Blomberg och Sofia Hagman upp café och restaurang i Gamla Rådhuset. Ett projekt som planerats för ett antal år och nu äntligen kan presenteras och öppnas upp för allmänheten. Många är de jönköpingsbor som gått förbi gamla rådhuset genom åren och undrat hur det ser ut där inne och nu äntligen kan nyfikenheten lindras. Cafédelen är vackert inredd med trärena bord, stengolv och enligt huset tidsenliga valv. Planen är att ha öppet året runt och på menyn står smörrebröd och ibland även soppa.
Visionen väcktes så tidigt som 2013, då Miléva och Sofia precis tagit över Grand Hotel. De stod på balkongen och blickade ut över torget och byggnaden mitt emot; gamla rådhuset. De visste redan då att de ville expandera sin verksamhet, men inte minst även utveckla torget de hade framför sig.
- Vårt kall är att liva upp torget och öppna upp husen runt omkring så att alla kan njuta av vackra 1600-tals miljöer, men såklart på rätt sätt, säger Miléva.
En ansökan skickades iväg till kommunen redan samma år men då var det en annan aktör som arrenderade huset. När Miléva för ett par år sedan upptäckte att dessa arrendatorer skulle lämna byggnaden var hon snabb med att påminna om sin ansökan. I samma veva var det pågående pandemi och projektet har därför fått ta sin tid. Men visionen har varit tydlig från början och drivit dem till att hitta lösningar och se positivt på framtiden.
- Våra idéer har vi varit så övertygade om, uttrycker Miléva sig.
Något som sannerligen märks. Som med alla projekt, och speciellt sådana som rör gamla byggnader, har de stött på ett antal hinder, stora som små. Men aldrig något de inte hittat en lösning för. Just nu rymmer cafédelen på nederplan 30 personer, och byggnadens mellanvåning hyrs ut till slutna sällskap för konferenser och middagar. När brandtrappan är på plats kan man lägga till ytterligare 30 platser till cafédelen och även konferensdelen. Denna brandtrappa är ett av de ovan nämnda hinder. Från början låg en snidad trappa i svart smidesjärn som förslag, men denna blev det avslag på och de har nu tittat på en lösning tillsammans med kommunen som de hoppas och tror ska bli klar till i höst.
Till hösten kommer de även öppna upp en vinvind på tredje våningen där man kommer erbjuda té- och vinprovningar, men även andra dryckesprovningar. Huset tillhandahåller många olika rum och delar och det framgår tydligt att de båda är långt ifrån klara med sin vision. Men en sak i taget,
- Vi utvecklar utefter vad huset tillåter, säger Mileva.
Men först ut är alltså cafédelen, öppen för allmänheten. Planen är att smörrebörden ska kunna avnjutas såväl på plats som på språng. De planerar för en take away-funktion genom fönstret på caféet. Alla fönster i cafédelen var dock försedda med k-märkta galler de inte får lov att ta bort och de har därför behövt anpassa sina take away-förpackningar för att de ska kunna få plats genom gallret. Ett ytterligare exempel på ett hinder de hittat en kreativ lösning till.
Men de är tydliga med att de fått väldigt bra bemötande av sin kontaktperson på kommunen, som delar deras vision. De menar att denne, precis som de själva, ser att huset mår bäst av att få vara levande och igång. Inga hus mår bra av att stå tomma. Dessutom vurmar Miléva och Sofia mycket för att huset ska få stå i sin fulla glans och har varsamt renoverat och återställt huset till sin ursprungliga stil. Plastmattor har bytts ut mot stengolv och trägolv. De lysrör som satt uppe i stora delar av byggnaden har fått säga farväl för all framtid och istället har de hittat lampkronor från 1600-talet undanstoppade i förråd som de restaurerat och satt upp. Flera delar av huset är dessutom kvar sedan 1600-talet, så som trapphuset och vissa stengolv.
Dessa stengolv är en fröjd för ögat men samtidigt en utmaning när det kommer till inredning. Borden som köpts in är därför anpassade för just ojämnt underlag för att stå stadigt. Servetterna som ska användas kommer att förses med loggor och allt som allt får man känslan av att varenda detalj är genomtänkt. Kanske var det bra att projektet fick väntas på, för resultatet är sannerligen gediget och välarbetat.