Vi på Destination Jönköping

  • 17 April 2023

Destination Jönköping består av 22 medarbetare som alla arbetar för att fler ska upptäcka Jönköping. Men vad gör man egentligen på ett destinationsbolag? Vad gör en turismutvecklare för dig inom besöksnäringen? Är ni nyfikna på fler roller inom Destination Jönköping? Fler roller kommer presenteras framöver.

Johan Lind, chef Turism

Johan, chef turism

Johan är chef på affärsområde Turism på Destination Jönköping. Hans roll innefattar, utöver att leda och utveckla affärsområdet, att stötta och underlätta för sina fantastiska medarbetare. Johan driver egna projekt och bistår även i diverse kommunövergripande utvecklingsprojekt. Allt för att få in besöksnäringsperspektivet som en viktig motor för vår plats utveckling. Andra dagliga arbetsuppgifter är att omvärldsbevaka samt beställa, hantera och analysera statistik.

Vem ska höra av sig till Johan då? Helt enkelt den som är intresserad av turismutveckling, ett eventuellt samarbete, har en turistisk idé man vill bolla eller bara är nyfiken på det turismavdelningen gör.

Tre snabba till Johan:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag har varit med sedan bolaget bildades 2014 men har jobbat med turismfrågor i kommunen i drygt 20 år.

Är du uppväxt i Jönköping eller inflyttad?

- Jag flyttade till Jönköping efter turismstudierna på Karlstad Universitet men är uppvuxen i Nyköping.

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Nästan en omöjlig fråga att besvara. Det beror såklart på vad man har för intressen och när på året man är här. Under vårt stora varumärkesparaply finns ju inte bara Jönköping utan även bland annat Gränna, Visingsö, Huskvarna och Tabergsdalen. Varje plats har sina unika sevärdheter och besöksmål; Vätterstranden, museerna, cykla eller vandra i Bauerskogarna i Biosfärområdet, Äppledalen, Grännamys och polkagristillverkning, Remmalagstur på Visingsö, Tabergs utsikt och gruvvandringar… 

 

Emma Råsberg, Marknadsförare

Emma, marknadsförare

Emma jobbar som marknadsförare på Destination Jönköping och just platsmarknadsföring är det hennes hjärta slår lite extra för. I uppdraget som marknadsförare jobbar hon mot affärsområdet turism och arbetet kan innebära allt från att ta fram tryckt materal till att vara med på filminspelningar, ta fram skattjakter, skapa visuella koncept och logotyper och material till våra SoMe-kanaler.

Tre snabba till Emma:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag började i December 2019, då hade jag haft span på Destination Jönköping sedan jag pluggade.

Är du uppväxt i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är född och uppvuxen utanför Gränna, och efter en vända till Linköping och några år i Thailand landade vi tillslut i Jönköping.

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Att cykla på Visingsö på försommaren med fälten som breder ut sig och vinden i håret är något alla borde få uppleva, eller för den delen besöka ett gäng av entreprenörerna i äppledalen. Som bofast här älskar jag att ha Vättern ett stenkast hemifrån.

 

Malin Asking, Projektledare för möten

Malin, projektledare Möten

Malin är projektledare för möten på Destination Jönköping, något hon själv tycker är fantastiskt roligt. I hennes roll både möjliggör men också värvar hon nationella och internationella möten och kongresser till Jönköpings kommun. Delar av hennes arbetsuppgifter är att identifiera vår plats kärnområden och styrkor, planera kundmöten och projektstarter, hålla visningar samt nätverka och samverka med lokala offentliga verksamheter, mötesplatser och besöksnäring.

Tre snabba till Malin:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag började i januari 2020

Är du uppväxt i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är uppvuxen i Örnsköldsvik. Därifrån blev det många år i Göteborg och så småningom husbygge i Habo. 

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Några av mina personliga favoriter är Rudenstams, Tändsticksområdet och såklart Vätterstanden!

 

Maria Gullquist, Administratör

Maria, administratör

Maria är vår fantastiska administratör och hon har ansvar för registreringen av alla avtal och andra viktiga handlingar. Hon jobbar även med annan administration, strategiska frågor kring hållbarhet samt korrekturläser och skriver olika texter för bl.a. webben och tidskrifter. 

De som har administrativa frågor eller är osäkra på vem inom bolaget de ska vända sig till, är välkomna att höra av sig till Maria. Internt inom bolaget är det många kollegor som tar hjälp av Maria för att skriva vackra och inspirerande texter till exempelvis webben, något hon är en riktig fena på. 

Tre snabba till Maria:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag började 2018

Är du uppväxt i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är inflyttad från Östgötaskogarna utanför Linköping

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Biblioteken, Stadsparken, Vättern, Tändsticksområdet, vandringslederna och naturreservaten.

 

Lena Stävmo, vd

Lena Stävmo, VD

Lena har det övergripande ansvaret över Destination Jönköping och ansvarar för det strategiska utvecklingsarbetet i bolaget. Hon ansvarar för budgeten och ser till att Destination Jönköping uppfyller sitt uppdrag gentemot ägaren Jönköpings kommun, att utveckla Jönköping som en attraktiv plats för besökare och invånare året om.

Till sin hjälp har hon de engagerade cheferna för varje affärsområde som är med och diskuterar samt utvecklar bolaget. Lena finns tillgänglig som stöd för områdescheferna och är ute och träffar politiker, besöksnäringsföretag och andra aktörer som Destination Jönköping samverkar med.

Tre snabba till Lena:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag började i september 2022

Är du uppväxt i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är uppväxt i Karlskrona/Blekinge men har bott och arbetat större delen av mitt liv i Göteborg men även flera år i Växjö innan jag nu flyttat till Jönköping för det här jobbet.

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Jag älskar att spendera tid med min familj eller vänner på Jönköpings alla fik och mysiga krogar och att sitta i kvällssolen vid bryggan intill Munksjön. Men vill heller inte missa en teater eller konsertkväll på en av Jönköpings alla arenor, som Jönköpings Konserthus, Teater, på Spira eller Huskvarna Folkets Hus! Det finns även många roliga evenemang och mässor att besöka - utbudet är verkligen enormt och jag tror inte att de som är uppvuxna här inser hur bra de har det med allt detta inom räckhåll!  

 

Maja Lind, Marknadsförare

Maja Lind, Marknadsförare

Maja är en del av Destination Jönköpings marknadsavdelning, där hennes främsta ansvar är att marknadsföra konsertverksamheten. Dels föreställningar som Destination Jönköping arrangerar och dels varumärkesstärkande marknadsföring för Jönköpings Konsert och Kongress samt Jönköpings Teater. Hon arbetar även redaktionellt med Destinationens olika kanaler.  

Tre snabba till Maja:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag har arbetat på Destination Jönköping sedan 2017 men praktiserade på bolaget redan 2015.

Är du född i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är uppvuxen i Nässjö, strax utanför Jönköping men flyttade in till Jönköping redan som 20 åring. Nu bor jag sedan 7 år tillbaka i Huskvarna.

Vad får man inte missa när man är i Jönköping?

- Det finns så mycket att se och uppleva i Jönköpings kommun, men med tre små barn där hemma får mitt tips bli Flättinge Gårdscafé. Hembakat fika och god mat (och plättar till barnen) tillsammans med stora grönytor och djur att titta på gör det till det perfekta utflyktsmålet för hela familjen.

 

Sofia Allard, Turistinformatör

Sofia Allard Turistinformatör

Har du idétorka när du besöker Jönköping? Eller frågor om biljettköp? Då kan Sofia vägleda dig! 

Sofia arbetar med att hjälpa turister och biljettköpar inför och under deras vistelse i kommunen. Hon är affärsområde turisms ingång till marknadsavdelningen och ansvarar för uppdateringar av den offentliga besökssidan JKPG.com och har en del i det digitala värdskapet. Sofia arbetar även med kontakten till besöksnäringen genom träffar och veckobrev. 

Tre snabba till Sofia:

När började du arbeta på Destination Jönköping?

- Jag började på Gränna turistbyrå 2009, men jag gjorde min praktik där redan sommaren 2007 och var timanställd fram till 2009. Så jag har alltså varit med sedan Destination Jönköping blev ett kommunalt bolag 2014. 

Är du född i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är född och uppvuxen i Huskvarna.

Vad får man inte missa när man är i Jönköping? 

- Oj, jag har så många fina pärlor men jag tycker att Kleven norr om Gränna är något man måste uppleva. Men även Visingsö, Röttle och Bunn/Ören tycker jag är fina pärlor och självklart Äppeldalen där jag bor. 

Daniel Tidstrand, Projektledare för evenemang

Daniel Tidstrand Projektledare evenemang

I rollen som projektledare för evenemang skapar Daniel goda förutsättningar för arrangörer som vill arrangera kultur – eller idrottsevenemang i kommunen. Det innebär dels att värva hit nya evenemang och dels om att vara ett bollplank för arrangörerna. Daniel stöttar och hjälper dig som arrangör i din planering, allt från att få rätt kontakter och lokal till att hjälpa till med marknadsföring och skapandet av ett hållbart evenemang.

Du som arrangerar ett större evenemang eller funderar på att arrangera ett sådant i Jönköpings Kommun är välkommen att höra av dig till Daniel!

Tre snabba till Daniel:

När började du arbeta på Destinationen?

- Jag började arbeta här i januari 2020.

Är du född i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är inflyttad, kommer ursprungligen från en by som heter Äspered. Men bodde länge i Göteborg innan det blev Jönköping. 

Vad får man inte missa i Jönköping?

- Jag gillar ju både naturen, löpning och cykling och det finns många höjdare runt om i kommunen. En utflykt till Dumme Mosse ger mig en härlig fjällkänsla. Annars en löptur ut med Vättern till exempel Västanåleden söderut från Röttle eller cykla mountainbike på någon av våra finfina arenor vid exempelvis Hallbystugan eller Grännaberget. Men missa inte heller alla stora och roliga evenemang som händer!

Jenny Karlsson, Biljettadministratör 

Jenny Karlsson Biljettadministratör

Är du en arrangör som ska anordna något på teatern eller konserthuset? Då är det Jenny du ska höra av dig till när det kommer till biljettupplägg, statistik och kampanjer!

I rollen som biljettadministratör arbetar Jenny med att lägga upp biljettförsäljningen för de föreställningar som sker på Jönköping teater och Jönköpings konsert och kongress. Hon ser till att allt marknadsförs på tickster, jonkopingsteater.se samt Jönköpings Konserthus. Utöver det ansvarar Jenny även för kontakt med externa aktörer som sköter servering, garderob och städ på arenorna.

Tre snabba till Jenny:

När började du arbeta på Destinationen?

- Jag började sommaren 2011 som turistinformatör, därefter blev jag tillsvidareanställd på destinationen 2014. Jag började arbeta som biljettadministratör för konsertverksamheten i augusti 2016.

Är du född i Jönköping eller inflyttad?

- Jag är stolt väschötte från Trollhättan. Flyttade till Gränna 2011 och trivdes så bra så jag blev kvar i kommunen.

Vad får man inte missa i Jönköping?

- Hur ska jag kunna välja? Men Vattenledningsparken, Äppeldalen och en promenad utmed Rosenlundsbankarna är väldigt trevligt.

Erik Johnson, Turismutvecklare

Erik Johnson Turismutvecklare

Eriks roll på destinationen är att stärka och utveckla turismen i Jönköpings kommun. Det innebär att han arbetar för att stärka besöksnäringens och platsens attraktivitet i kommunen genom olika utvecklingsprojekt. Han arbetar även med samverkan i olika former och agerar som bollplank för aktörer inom besöksnäringen.

Tre snabba till Erik: 

När började du arbeta på destinationen? 

- I augusti 2022 

Är du född i Jönköping eller inflyttad?

- Inget av ovanstående. Är född och uppvuxen i Borås och pendlar idag till Jönköping

Vad bör man inte missa när man är i Jönköping, enligt dig?  

- Vätterbrantens hissnande utsikter, Visingsös unika kulturarvsmiljö och mysiga Gränna.  

Kontakta Erik om du är ett besöksnäringsföretag som är intresserad av att samverka för att öka turistnäringen i Jönköpings Kommun.